20 октомври, 2008

E124 - Ponceau 4R, Cochineal Red A, Brilliant Scarlet 4R

Изкуствен червен оцветител произхождащ от катран. Предизвиква хиперактивност у децата, а също така и реакции у астматици и хора с нетърпимост към аспирин. Канцерогенен за животните. Забранен в САЩ и Норвегия.

E123 - Amaranth

Изкуствен пурпурно-червен оцветител произхождащ от катран. Може да е причина за астма, екземи и хиперактивност. При тестове с животни е имало съмнения, че е причина за малформации и смърт при новородени, а също така че е канцерогенен.
Забранен в САЩ, Русия, Австрия, Норвегия и други страни.

E122 - Carmoisine, Azorubine

Изкуствен червен оцветител произхождащ от катран. Предполагаеми странични ефекти - хиперактивност у децата, алергични реакции у астматици и хора чувствителни към аспирин. Забранен в САЩ, Япония, Швеция и Норвегия.

E110 - Sunset Yellow

Изкуствен жълт оцветител произхождащ от катран с МНОГО странични ефекти: уртикарии, ринити, алергии, хиперактивност, бъбречни тумори, коремни болки, повръщане, гадене, стомашни разстройства. Забранен в Норвегия и Финландия. За съжаление този оцветител се ползва масово в хранителната индустрия.

E107 - Yellow 7G

Друг жълт оцветител виновен за хиперактивност у децата, може да причини алергични реакции у болни от астма. Забранен в САЩ и Австралия.