31 януари, 2008

Нещо тривиално

Понеже съм си варненче ще споделя нещо за едно местенце. Миналата седмица ходихме с любимата в псевдо мола до Пикадили Младост - Pfohe Mall. Като цяло съм разочарован и от третото ми посещение, цените са доста по-високи сравнени с тези в останалата част на Европа. Дотук добре, решихме обаче да хапнем на последния етаж, гледам пици продават. Първо - има общи маси за три или 4 заведения и не можеш да разбереш коя сервитьорка откъде идва и кое меню за къде е. Тъй като аз си падам по италианската кухня реших да си взема салата Прима Вера(за справка на италиански primavera(цяла дума) означава пролет), което се оказа една проста салата от зеле и моркови и едно листо маруля с три-четири маслини овкусени с "винегред"(май май винегрет е думата, но в менюто си е винегред). Та въпросната салата си беше чиста пародия. Дойде време да разкажа и за пицата Вегетарияна за 5.20 лв., която също си беше чиста пародия. Не че беше лоша, но в никакъв случай не струваше 5.20 и в никакъв случай не тежеше обявените 500 гр. Да не забравяме, че все пак говорим за заведение тип бърза закуска и обстановката и атмосферата далеч не отговарят на ценовото равнище на това заведение. За пореден път се убеждавам, че българският бизнесмен и предприемач ни мисли нас потребителите за абсолютни балъци и смешници.
Само ще вметна, че два-три ресторанта с претенции за автентична италианска кухня също се изцепват от доста време насам. В Пицикато преди имаше супа Минестроне с Пармезан, е последният път беше с чист кашкавал. В пицерия Пицарела също салата Цезар се води с пармезан, а си слагат чист кашкавал. Да не говорим, че всичките тези заведения не правят разлика между сирене Grana Padano и Parmiggiano Reggiano и масово приписват името пармезан на сиренето грана падано. В един още по-изискан ресторант - Ла Пастария пък смело твърдят, че техния пармезан бил прясно настърган пармезан грана падано, а не обичайният готово настърган пармезан от пакетчета. Такова понятие като пармезан грана падано няма, има пармезан или грана падано. Да не говорим, че в Италия няма пицарии, там има ПИЦЕРИИ. Това са все ресторанти претендиращи, че са автентични. Още една смешка се сетих, в една пицерия имаше пица Фунгий, това пък е върхът на сладоледа(на италиански funghi, което се чете фунги означава гъби) и пица фунгий ми звучи като връх Евесрестий. Признавам, че може би според много от вас издребнявам, но все пак когато човек се занимава с нещо трябва малко от малко да се старае, и ако няма желание да го прави да не се тупа много много в гърдите и да се изхвърля.

Тъжно

Вече е факт - осъдиха Стависки условно. Явно да убиеш човек карайки пил вече не е престъпление. Каквото и да напиша няма да може да опише разочарованието ми от тази държава, правителството, съдебна власт. Навсякъде корупция, шуробаджанащина и ИНТЕРЕСИ. Поне в случая си мислех, че няма да си позволят да се изгаврят, но явно и публичността на случая не уплаши никого. Направо не е истина, всичко е пародия.