16 октомври, 2008

E102 - Tartrazine? Какво съдържат любимите ни храни? А дали е безопасно?

В ЕС съществува списък с понастоящем разрешени адитиви към храните като те са разделени по групи със съответние Е номера.

Първата група е групата на оцветителите като техните номера са от типа Е1..

Много от оцветителите представляват изцяло натурални и безвредни субстанции като например Е101 - Рибофлавин, с други думи витамин В2. Други оцветители обаче са мноооого далече от природата и са недотам безопасни.

За да не се впускам в твърде много подробности ще наблегна на тези адитиви, за които има съмнения, че не са дотам полезни и безобидни и също така са по-често използвани.

Ще започна с "любимият" ми Е102 - Тартразин. Този ИЗКУСТВЕН оцветител придава жълт цвят. Използва се масово за оцветяване на безалкохолни напитки и храни от всякакъв тип включително и в България. Въпреки че съществуват и естествени оцветители в жълто тартразинът се явява един от най-евтините и разпространени оцветители. Не е доказано, но се твърди, че тартразинът причинява астматични пристъпи, а също така предизвиква алергични реакции у хора с нетърпимост към аспирин. Други изследвания сочат, че това вещество е отговорно за мигрена, депресия, замъглено зрение, сърбежи, общо неразположение, топли вълни, червени кожни петна и проблеми със съня. Почти доказано е, че у децата предизвиква хиперактивност, така че родителите ги съветвам да внимават и да четат етикетите на храните, които дават на децата си, защото и там се използва масово.
Забранен е за употреба в Норвегия и Австрия.

Защо 1 л. бензин А95Н струва 2,10 лв.?

Напоследък е много актуален въпроса защо при положение, че цената на петрола падна повече от два пъти в последните месеци, цената на бензина е паднала едва с 15-ина % от рекордните си нива тази година. Комисията за защита на конкуренцията не е установила картелиране и подържане на изкуствено високи цени.
Сега фактите: през месец юли цената на петрола достигна рекордните 147 $ за барел, което при курс на Eur/Usd ~1.60 прави около 180 лв. за барел. Тогава бензин А95Н се продаваше за около 2.45 лв. с ДДС. Понастоящем цената на петрола е около 75$ за барел, което при курс на Eur/Usd ~ 1.35 прави около 109 лв. за барел. Значи себестойността в лева за барел е паднала с ~ 40% от рекордните 180 лв. Такаааа, приемаме, че ~ 0.82 лв. акциз на литър са константа и правим следното изчисление, за достигнем до според мен реалната цена на бензина на дребно днес: 2.45 - 0.82 = 1.68, 1.68 - 40% = ~1 лв., добавяме акциз 0.82 лв. и се получава цена ~ 1.82 лв. с ДДС. Оттук нататък всеки може сам да направи разлика между тази цена и цените по бензиностанциите. Не знам кой се храни така обилно, Лукойл или дистрибуторите на едро и дребно, но имайки предвид в какво финансово състояние е българинът това е НАГЛОСТ. Когато цената на петрола скачаше, цените на бензина се актуализираха във възходяща посока едва ли не ежедневно. Сега, когато цената на петрола пада цената на бензина също се актуализира, но или по-рядко, или с по-малко от реалния спад на изходящата суровина.