16 октомври, 2008

Защо 1 л. бензин А95Н струва 2,10 лв.?

Напоследък е много актуален въпроса защо при положение, че цената на петрола падна повече от два пъти в последните месеци, цената на бензина е паднала едва с 15-ина % от рекордните си нива тази година. Комисията за защита на конкуренцията не е установила картелиране и подържане на изкуствено високи цени.
Сега фактите: през месец юли цената на петрола достигна рекордните 147 $ за барел, което при курс на Eur/Usd ~1.60 прави около 180 лв. за барел. Тогава бензин А95Н се продаваше за около 2.45 лв. с ДДС. Понастоящем цената на петрола е около 75$ за барел, което при курс на Eur/Usd ~ 1.35 прави около 109 лв. за барел. Значи себестойността в лева за барел е паднала с ~ 40% от рекордните 180 лв. Такаааа, приемаме, че ~ 0.82 лв. акциз на литър са константа и правим следното изчисление, за достигнем до според мен реалната цена на бензина на дребно днес: 2.45 - 0.82 = 1.68, 1.68 - 40% = ~1 лв., добавяме акциз 0.82 лв. и се получава цена ~ 1.82 лв. с ДДС. Оттук нататък всеки може сам да направи разлика между тази цена и цените по бензиностанциите. Не знам кой се храни така обилно, Лукойл или дистрибуторите на едро и дребно, но имайки предвид в какво финансово състояние е българинът това е НАГЛОСТ. Когато цената на петрола скачаше, цените на бензина се актуализираха във възходяща посока едва ли не ежедневно. Сега, когато цената на петрола пада цената на бензина също се актуализира, но или по-рядко, или с по-малко от реалния спад на изходящата суровина.

3 коментара:

Анонимен каза...

Разбирам учудването ти от сегашната цена на бензина. Все пак, трябва да се вземат и някои други фактори под предвид.
Петролът е ресурс, който намалява. Цената на барел не съдържа изцяло стойността на петрола. Това, че ценово той е паднал, не значи, че има такова голямо изобилие от петрол, че предлагането се е увеличило и затова цената е паднала. Компании като Лукойл знаят, че в бъдещето цената на петрола може да расте единствено нагоре. Затова и в нея е включено и виждане за бъдещето. Моментният спад в цената за барел е.. моментен . Той ще е за кратко, уверявам те. Не може сурувина, която намалява все повече и повече да има една и съща ниска стойност. Затова и предполагам, че следната логика може да бъде приложима: Ако имаш продукт Х, който е на изчерпване ще предпочиташ да го продаваш на по-висока цена (дори и в този момент стойността да е по-ниска), омекотявайки все по-големите бъдещи загуби, които ще имаш.
Не ме разбирай погрешно. Не оправдавам ценовата им политика. Но това си е монополът.. Държавата трябва да се намеси и да постави ценови покрив...
Аз бих обвинил арабите по-скоро, който диктуват цените. Не пазарът, арабите го правят...

Анонимен каза...

Първо, това, че цената е паднала днес, няма значение сега, тъй като бензинът, който потребяваме днес, е купен преди месец/и. Не случайно винаги се споменава "цена на петрола с доставка..." след месец например. С две дума - петролът купен днес се доставя след месец, което ще рече, че можем да видим драстично понижение след такъв период. А цените на петрола през септември определено не бяха 75$ за барел...;)

http://www.oilnergy.com/1obrent.htm

xxx каза...

Йордан, аз от 7 години се занимавам с търговия на борсите и това, което съм научил е, че цената на дадена стока/благо е такава каквато я определи пазарът. Такова нещо като очаквания, надежди и тем подобни вероятности водят до субективизъм = верятни загуби. Прав си, че при нормални пазарни условия се търгуват фючърси на петрола, НО Лукойл е производител на петрол, а не купувач, и когато цената на фючърсите скачаше те коригираха цената на бензина на момента, а не след месец. Друг момент е, че пазарът на петрол до скоро беше изцяло спекулативен, тъй като големите борсови играчи започнаха да бягат от валутната търговия и започнаха да инвестират в суровини, което изкуствено напомпа цената на петрола до невиждани върхове. Сега, когато трендът се обърна спекулантите просто започнаха да касират натрупаните печалби и затова спадът на цената е с много по-бързо темпо от покачването й. А това, че петролът е на изчерпване е спорен въпрос, по-скоро добиването му става по-труден и скъп процес.