16 октомври, 2008

E102 - Tartrazine? Какво съдържат любимите ни храни? А дали е безопасно?

В ЕС съществува списък с понастоящем разрешени адитиви към храните като те са разделени по групи със съответние Е номера.

Първата група е групата на оцветителите като техните номера са от типа Е1..

Много от оцветителите представляват изцяло натурални и безвредни субстанции като например Е101 - Рибофлавин, с други думи витамин В2. Други оцветители обаче са мноооого далече от природата и са недотам безопасни.

За да не се впускам в твърде много подробности ще наблегна на тези адитиви, за които има съмнения, че не са дотам полезни и безобидни и също така са по-често използвани.

Ще започна с "любимият" ми Е102 - Тартразин. Този ИЗКУСТВЕН оцветител придава жълт цвят. Използва се масово за оцветяване на безалкохолни напитки и храни от всякакъв тип включително и в България. Въпреки че съществуват и естествени оцветители в жълто тартразинът се явява един от най-евтините и разпространени оцветители. Не е доказано, но се твърди, че тартразинът причинява астматични пристъпи, а също така предизвиква алергични реакции у хора с нетърпимост към аспирин. Други изследвания сочат, че това вещество е отговорно за мигрена, депресия, замъглено зрение, сърбежи, общо неразположение, топли вълни, червени кожни петна и проблеми със съня. Почти доказано е, че у децата предизвиква хиперактивност, така че родителите ги съветвам да внимават и да четат етикетите на храните, които дават на децата си, защото и там се използва масово.
Забранен е за употреба в Норвегия и Австрия.

Няма коментари: