27 октомври, 2008

Вредни ли са енергийните напитки?

Освен че станаха модерни, някои от тези напитки са и невероятно вкусни. Доколко полезни или вредни обаче са те? Всичко зависи от марката на напитката. Доказалите се на пазара Red Bull и Shark са всичко друго, но не и вредни. В случая ще разгледам съдържанието на Shark:
1. Газирана вода - безвредна.
2. Захароза - обикновена захар. Без коментар.
3. Декстроза - нашите тела произвеждат точно това.
4. Лимонена киселина - без коментар.
5. Таурин - има си го по принцип в човешкия организъм.
6. Глюкуронолактон - има си го по принцип в човешкия организъм.
7. Холин - витамин B4.
8. Кофеин - без коментар.
9. Лизин - аминокиселина.
10. Инозитол - витамин B8.
11. Ниацин - витамин B3.
12. Пантотенова киселина - витамин B5.
13. Витамини B6, B1, B12.
14. Натриев хлорид - сол.
15. Гуарана - извлича се от растение и съдържа кофеин.
16. Оцветител карамел - може би "най-вредната" от всички съставки.

Ами така като гледам не отривам нищо вредно, но това важи само за тази напитка, която е пастьоризирана - демек няма консерванти. На пазара вече има много енергийни напитки, които съдържат много консерванти и вредни оцветители. Друга тема са "light" напитките - тук вече говорим за изкуствени подсладители, които са меката на гадните добавки към храната.

Как без да искам станах участник в рали.

На 25.10.2008 пътувах от с. Аврен към Варна. Наложи ми се да мина по един малко по-заобиколен маршрут, а именно - през Белослав. За целта малко след Аврен се отбива по един път с много дупки и завои. Всичко си беше ок като изключим дупките, докато в един миг на един от завоите отсреща в моята лента се появи състезателна кола. Какво ми оставаше освен да набия спирачките. Движеше се с определено ненормална за този път скорост и определено застрашаваше нашия автомобил. Рекох си, това си е само нещо инцидентно, но не би. Не щеш ли след няколко стотин метра се появи втора състезателна кола, която явно бързаше(състезаваше се). На един от завоите имаше много спрени коли и зяпачи. В този момент осъзнах, че нещо не е наред и оттук нататък започнах да виждам още повече състезателни коли. Не виждах смисъл да спирам, все пак никъде не пише, че е забранено движението, а и виждах и други "цивилни" коли по пътя. Започнах да карам с 10 км/ч в участъците, където нямаше видимост, за да избегна евентуален сблъсък с някой от състезателите. По едно време ме задмина учебна кола, която караше бързичко - зелена OPEL Corsa с лепенка на ралито, което ме вкара съвсем в шах. С бавно каране и доста притеснения излязохме от този кошмар и като се прибрах проучих въпроса. Оказа се, че това е маршрут, по който на следващия ден е щяло да се проведе рали Галатея и явно хората са си тренирали необезпокоявани от КАТ и организаторите. Явно са правили опити за най-добро време и опознаване на трасето като безопасността на нормалните хора не е била важна. Те просто се състезаваха по цивилен маршрут без обозначения за провеждане на рали или тренировки. За пореден път се убедих, че в брБ(бананова република България) всичко е възможно и абсурдите нямат край. Трябва ли да има нещастен случай, за да се вземат някакви мерки за безопасност?