18 февруари, 2008

Аз го искам със захар

Напоследък е модерно всичко да е "БЕЗ ЗАХАР" или "SUGAR FREE". Никой обаче не се замисля доколко това е нормално и полезно. Безброй изследвания доказват, че изкуствените подсладители(най-вече аспартамът) далеч не са безвредни, напротив. Няма да изпадам в подробности, но най-често се говори за сериозни здравословни проблеми(тумори например). Та затова аз предпочитам всичко да е с нормалната, вредна бяла захар. Да, от нея се пълнее и се развалят зъбите, но вероятно е в пъти по безвредна. А още по-добре да се ползва фруктоза, или нерафинирана захар, като и двете последни са по-скъпи от бялата рафинирана захар, да не говорим за изкуствените подсладители, НО - здравето мисля ни е най-скъпо. Интересно как индустрията и рекламата ни е насадила това усещане, че "БЕЗ ЗАХАР" или "SUGAR FREE" е полезно - е как няма да е полезно, като за същата индустрия неизползването на захар е икономически в пъти по-изгодно(обикновено ефектът на подслаждане от изкуствените подсладител се измерва в стотици пъти по-силен за едно и също количество сравнено със захарта), а цените в двата случая са просто несъизмерими. ЗАТОВА аз го искам със захар.

Няма коментари: